5ο Prespa Off Road Trip 4χ4 and more στα χνάρια της αρκούδας αλλά και της ιστορίας!


24-26/06/2022, στα βουνά της Φλώρινας και της Πρέσπας

Την διοργάνωσή της, για το 2020 ανέλαβε η «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών» υπό την Αιγίδα της Π.Ε. Φλώρινας, του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου, την στήριξη της «Chatzichristos Racing team Florina» και της «Ελευθεράκης Express Service Φλώρινα».

Tο 5ο Prespa Off Road Trip 4χ4 & More, στα χνάρια της Αρκούδας αλλά και της ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Φλώρινας και των Πρεσπών.

Την εποχή που τα ατέλειωτα χρώματα της φύσης οργιάζουν, τα μεθυστικά αρώματα πλημμυρίζουν την πλάση, αφήσαμε την χειμερία νάρκη της πανδημίας που τόσο μας ταλαιπώρησε, και ακολουθήσαμε τα χνάρια της Αρκούδας,  συμβολίζοντας την επάνοδο στην ζωή, σηματοδοτώντας την σταδιακή μας μετάβαση, στην Ελευθερία που τόσο μας έλειψε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ το «Prespa Off Road Trip 4χ4 & More »?

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η αγάπη για την Ζωή, την Φύση, την Περιπέτεια, την απόδραση από την καθημερινότητα, περιδιαβαίνοντας σε ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές,  στα υπέροχα βουνά της Φλώρινας και καταλήγοντας στο ονειρικό περιβάλλον των Πρεσπών, συνδυάζοντας τα με περιήγηση στα αξιοθέατα της περιοχής και στα ίχνη της ιστορίας.

Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου μας, μέσα από μια μοναδική περιήγηση, με ασφάλτινες και χωμάτινες στα γύρω βουνά με θέα τις μαγευτικές λίμνες, εκεί όπου, οι νεράιδες και τα ξωτικά, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, με την συνοδεία της αυτόκλητης συναυλίας των πουλιών, σμίγουν με τη πολυποίκιλη ιστορία του τόπου, προσφέροντας απίστευτα συναισθήματα σε όσους τυχερούς μπορούν να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση αυτής της ονειρεμένης εκδήλωσης!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινό παρανομαστή, την αγάπη μας για την ζωή, τις δραστηριότητες, τις περιπέτειες και φυσικά την λατρεία μας για την Φλώρινα και την Πρέσπα, όπου συναντώνται η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, η πανάρχαια ιστορία του τόπου, ο πολιτισμός τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι γεύσεις και τα αρώματα της φύσης!

Με όπλα μας, το ατέλειωτο μεράκι, το κέφι, την γνώση και την διάθεση για περιπέτειες, εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με την Αντιπεριφέρεια Φλώρινας, τον Δήμο Φλώρινας και τον Δήμο Αμυνταίου και τις επιχειρήσεις, για να δώσουμε την ευκαιρία, στους συμμετέχοντες να περάσουν αξέχαστες στιγμές στον παραδεισένιο τόπο μας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

 • Στράτος Βασιλόπουλος,  Πρόεδρος της “Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δ. Πρεσπών”. Συντονιστής –  Οδηγός 4χ4
 • Γιάννης Κωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος της “Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δ. Πρεσπών”, Δάσκαλος Παραδοσιακών Χoρών, οδηγός 4Χ4.
 • Τάσος Χατζηχρήστος,  Οδηγός , Πρωταθλητής Αγώνων Rally,
 • Δανιήλ Πέτρου, Outdoor Activities- Family games and team building games.
 • Θεόδωρος Φάτσης, Ορειβάτης με τεράστιες διεθνείς διακρίσεις- Prespathlon, Outdoor Activities κτλ.
 • Θεόφιλος Γεωργίου– Μουσικός, Outdoor Activities.
 • Κώστας Τρύφων : Οδηγός 4χ4 – Sound Planit
 • Ειρήνη Θεοδώρου: ως συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας
 • Σοφία Φουδούλη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας – Πολιτισμού και Τουρισμού, Εκπρόσωπος του Δήμου Φλώρινας
 • Ελένη Γυρίκη, Αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού & Τουριστικής Προβολής, Εκπρόσωπος του Δήμου Αμυνταίου

Σχέδιο του Προγράμματος

Παρασκευή 24/06/2020 – Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη.

Διαδρομή: Μέσω Π.Ε.Ο. Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Άρνισα, ακολουθούμε την παραλίμνια οδό  της Βεγορίτιδας και μέσω Αγίου Παντελεήμονα καταλήγουμε στην είσοδο του Αμυνταίου για ανασυγκρότηση για ενσωμάτωση επισκεπτών από άλλα μέρη.

19:10 Στην Κεντρική Πλατεία του Αμυνταίου θα σταματήσουμε για 15 λεπτά, όπου ο Δήμος θα μας υποδεχθεί με καφέδες και αναψυκτικά Ξινού Νερού.

 • Στην  συνέχεια  μέσω  της  παλαιάς  οδού,  Κλειδίου  Βεύης  στην  είσοδο  της Φλώρινας, στις 24/06/2022 περί τις 20:00.
 • Ακολουθώντας την μοναδική παραποτάμια διαδρομή, που ενέπνευσε πάρα πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, με κορυφαίο το Θεόδωρο Αγγελόπουλο.
 • Στάση για περίπου 15 λεπτά όπου θα μας υποδεχθούν οι τοπικές αρχές.
 • Στην συνέχεια θα ακολουθήσουμε την «Παλαιά Γαλλική Οδό» και μέσω Αλώνων θα φτάσουμε στην Βίγλα και στην συνέχεια θα καταλήξουμε στην Πλατεία του Λαιμού, όπου θα παρακολουθήσουμε την 1η μέρα του τοπικού Πανηγυριού, με παραδοσιακή Μουσική με τα περίφημα Χάλκινα.

 Σάββατο 25/06/2020

09:30 Συνάντηση στην πλατεία του χωριού Λαιμός.

09:45 Αναχώρηση από Λαιμό προς Άγιο Γερμανό ακολουθώντας τον δασικό δρόμο. Λίγο πιο πάνω από το χωριό θα κάνουμε μια στάση για ενημέρωση-σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης 4Χ4.

Ακολουθούμε δασικό δρόμο από τον Άγιο Γερμανό, που κινείται, αρχικά, σε υπέροχο δάσος οξιάς και στην συνέχεια στην αλπική ζώνη για να φτάσουμε σε υψόμετρο 2.100μ περίπου όπου η πανοραμική θέα στις Πρέσπες κόβει την ανάσα.

Συνεχίζουμε διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Βαρνούντα, κατηφορίζοντας προς το Χ.Κ. Βίγλας Πισοδερίου, ενώ το τοπίο και πάλι αλλάζει σε πυκνό δάσος οξιάς. Τελικός προορισμός μας είναι το παλιό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Πισοδερίου, ένας χώρος αναψυχής απαράμιλλης ομορφιάς.

Ενδιάμεσα θα κάνουμε μια στάση στο Πισοδέρι, όπου θα μάθουμε την ιστορία του χωριού.

Στην Αγία Τριάδα είναι η ώρα της χαλάρωσης και του χορού, αφού θα μάθουμε (για όσους δεν ξέρουν) να χορεύουμε παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς της ευρύτερης περιοχής.

Και επειδή «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» θα απολαύσουμε ένα barbeque κάτω από τις οξιές και δίπλα στα κρύα νερά της πηγής.

Αργά το απόγευμα, ακολουθώντας τον δρόμο της επιστροφής, θα επισκεφθούμε το Ανταρτικό, ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους αλλά με ένδοξο παρελθόν.

Αργά το μεσημέρι επιστροφή στην Πρέσπα  . 18:00-20:00 Επιστροφή στο Ξενοδοχείο

 • 20:30 Θα παρακολουθήσουμε το παραδοσιακό πανηγύρι του Λαιμού.

Κυριακή 26/06/20

09:30 Συνάντηση στην πλατεία του χωριού Λαιμός.

09:45 Αναχώρηση

 • Μικρή διαδρομή στον λόφο του Αγίου Ιωάννη και στα σύνορα μέχρι την υπό διάνοιξη συνοριακή διάβαση.
 • Παραλία Λαιμού (εκβολές ποταμού Αγίου Γερμανού).
 • Συνεχίζουμε με μία επίσκεψη στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Αφού περάσουμε την πεζογέφυρα μήκους 600μ, θα δούμε τα ερείπια της ομώνυμης Βασιλικής, που έχτισε ο Σαμουήλ Β’ και θα μάθουμε για τον μύθο του νησιού.
 • Στην συνέχεια αναχωρούμε  με προορισμό το χωρίο Βροντερό, δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία, από όπου θα ακολουθήσουμε χωματόδρομο που κατεβαίνει στις όχθες της μικρής Πρέσπας, στο σημείο που υπήρχε κάποτε το χωριό Αγκαθωτό. Στην μέση περίπου της διαδρομής, βρίσκεται η περίφημη ¨Σπηλιά Κόκκαλη», το νοσοκομείο των ανταρτών στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου. Στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα, τα απομεινάρια του Εμφυλίου πολέμου είναι πολλά, αφού στο χωριό Πύλη βρίσκεται η σπηλιά του Ζαχαριάδη, του ηγέτη των ανταρτών, ενώ στην  Πύλη βρισκόταν εγκατεστημένο και το αρχηγείο του ΔΣ το τελευταίο διάστημα του πολέμου.
 • Επιστρέφοντας, αφήνουμε την άσφαλτο και ακολουθούμε χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στη πιο άγρια πλευρά των Πρεσπών. Είναι η χερσόνησος του ακρωτηρίου Ρότι, του βορειότερου σημείου της περιοχής, με θέα στο Τριεθνές, το σημείο της μεγάλης Πρέσπας όπου ενώνονται τα σύνορα των τριών χωρών.
 • Τελικά ο δρόμος θα μας οδηγήσει στο γραφικό ψαροχώρι των Ψαράδων, που θα επισκεφθούμε, πριν συνεχίσουμε για την Μικρολίμνη, ένα ακόμη πανέμορφο χωριό στην άλλη άκρη της λεκάνης των Πρεσπών. Εδώ, δίπλα στις όχθες της μικρής Πρέσπας, θα απολαύσουμε ένα γεύμα πριν αποχαιρετίσουμε την περιοχή

15:00 Αναχώρηση, και μέσω του χωριού Οξιά θα διασχίσουμε το όρος Τρικλάριο ακολουθώντας δασικό δρόμο. Στην πορεία θα περάσουμε από τα ερείπια του χωριού Σφήκα για να καταλήξουμε στο χωριό Κώττας, την γενέτειρα του μακεδονομάχου καπετάν Κώττα.

 • Μετάβαση στην Καστοριά  για καφέ και μετά το ταξίδι της επιστροφής!
 • Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, η περιπέτεια μας συνεχίζεται με την διάσχιση του όρους Μάλι Μάδι, όπου έγινε και η τελευταία μεγάλη και φονικότερη μάχη του Εμφυλίου πολέμου, με τα απομεινάρια να βρίσκονται διάσπαρτα στις πλαγιές του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης το γκρουπ συνοδεύτηκε από επαρκές προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες της εκδήλωσης, έμπειροι οδηγοί-ξεναγοί για τις έκτος δρόμου διαδρομές, καθώς και συνοδοί βουνού και άτομα από την Ελληνική ομάδα διάσωσης. Στην αποστολή μας συνόδευσε και αυτοκίνητο της “ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ Express Service Florinas».

Translate »