Ο Δήμος Πρεσπών

Η περιοχή που ορίζουν οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα είναι ένα λεκανοπέδιο σε υψόμετρο περίπου 850μ. Τρία κράτη (Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία) συναντώνται στον υδάτινο αυτό όγκο. Ο Δήμος Πρεσπών βρίσκεται στην Π.Ε. Φλώρινα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τα όρια του Δήμου Πρεσπών περιλαμβάνουν σήμερα 17 κατοικούμενους και 6 ερειπωμένους οικισμούς εκ των οποίων οι 5 εγκαταλείφθηκαν αμέσως μετά τον Εμφύλιο πόλεμο. Οι περισσότερο οικισμοί βρίσκονται στο λεκανοπέδιο των Πρεσπών και έχουν αναπτυχθεί σε οπτική επαφή με τις δύο λίμνες, είτε παραλίμνια (Μικρολίμνη, Οξυά, Άγιος Αχίλλειος, Ψαράδες, Πύλη) είτε στους πρόποδες του Βαρνούντα (Πλατύ, Καλλιθέα, Καρυές, Άγιος Γερμανός, Λαιμός, Λευκώνας, Μηλιώνα) με εξαίρεση το αποκλειστικά ορεινό Βροντερό. Εκτός της λεκάνης των λιμνών βρίσκουμε τα χωριά της κοιλάδας των Κορεστείων (Ανταρτικό, Πράσινο, Τρίγωνο, Κρυσταλλοπηγή) καθώς και το Πισοδέρι στο ορεινό πέρασμα της Βίγλας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Πρεσπών.

Ιστορία-Πολιτισμός-Αξιοθέατα

Η ιστορία και ο  πολιτισμός του τόπου ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας! Στην Πρέσπα υπάρχουν πολλά βυζαντινά μνημεία, με σημαντικότερο τα ερείπια  της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, όπου υπάρχουν ίχνη από τους τάφους του Τσάρου Σαμουήλ, του υιού του και των οστών του ομώνυμου αγίου, η Εκκλησία του Αγίου Γερμανού (10ος αι), όπου ο θρύλος λέει ότι εδώ είναι θαμμένος ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γερμανός, οι περίφημες βραχογραφίες και τα Ασκηταριά στις βραχώδεις ακτές της μεγάλης Πρέσπας (12ος-14ος αι), καθώς και  πάρα πολλές βυζαντινές εκκλησίες! Υπάρχουν επίσης και τα μνημεία του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949, σημαντικότερα των οποίων είναι η Σπηλιά – Νοσοκομείο των ανταρτών και η Σπηλιά – Στρατηγείο του ηγέτη τους.

Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών είναι ένας μοναδικός υγρότοπος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τη Σύμβαση Ramsar του 1973 ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας. Η περιοχή του Πάρκου επίσης έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ανήκει στο δίκτυο NATURA (GR1340002, GR1340001,  GR1340003). Το μέγεθος του πλούτου της βιοποικιλότητας της περιοχής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι απαντώνται εδώ πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφιβίων και θηλαστικών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα! Η Πρέσπα φιλοξενεί περίπου 260 είδη πουλιών, με σημαντικότερο τον αργυροπελεκάνο, καθώς εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία του στον κόσμο, 21 είδη ερπετών, 11 είδη αμφιβίων, 45 είδη θηλαστικών και –μπορείτε να φανταστείτε– 45 διαφορετικά είδη νυχτερίδων! Τα νερά των ίδιων των λιμνών σφύζουν από ζωή και φιλοξενούν 23 είδη ψαριών, 9 από τα οποία είναι ενδημικά.

Περισσότερα στις ιστοσελίδες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών.

Translate »